Grönfläckig padda

Grönfläckig padda

Bufotes viridis, Laurenti, 1768

Systematik.

Klass: Amphibia
Ordning: Anura
Underordning: Neobatrachia
Familj: Bufonidae
Släkte: Bufotes
Art: viridis


Etymologi.
Anses sedan en tid tillhöra släktet Bufotes (Rafinesque, 1814) och det är accepterat av bl.a. Dyntaxa.
”Viridis” betyder ”grön” på latin.

Utbredning.
Precis som strandpaddan lever även denna på ett par lokaler utmed kusterna i Skåne. Man finner den även på Utklippan i Blekinge och i Falsterbo i Skåne. Den har förut även förekommit i ett 50-tal lokaler i Småland, Halland, Östergötland och på Gotland och Öland. Vid en golfbana i Skåne finner man den grönfläckiga paddan i samma vatten som strandpaddan.

Dess andra skånska lokal, ett kalkbrott i närheten av Malmö finns en population av grönfläckig padda. Vid detta planerades ett rekreationsområde för Öresundsbron. Som de flesta andra groddjur i vårt land utgör den grönfläckiga paddan sin nordligaste utpost här i Sverige.

Utseende.
Grönfläckig padda är en 5 – 8,5 cm  lång padda. Ryggen är ljusgrå, brun till ljust olivgrön med mörkare gröna, distinkt formade fläckar med svart rand. Ryggsidan har dessutom flera, små vårtor. Buksidan är ljusgrå. Parotidkörtlarna (giftkörtlarna) bakom öronen är stora och välutvecklade.

Bakbenen är längre än våra andra paddors och huvudet är lite mer grodlikt. Den hoppar till och med, nästan som en groda. Den grönfläckiga paddan ändrar, lätt färg om man flyttar den mellan olika ljusa underlag. Honans gröna fläckar är oftast mörkare än hanens. Dess läte börjar som ett knarrande men övergår i ett slags drillande.

Livsmiljö och fortplantning.
Paddans lek som börjar under maj kan förekomma i både söt-, bräck- och saltvatten. Men det bör vara grunda varma vatten som inte torkar ut..

Status: AKUT HOTAD

Den grönfläckiga paddan är Sveriges snyggaste och mest hotade padda. Den har till och med beskrivits som utdöd i en dagstidning. I dag finns cirka 500 individer i Sverige. Den klassas därför som akut hotad.